Signalisatie Containers
Voorkom ongevallen en vergroot de rechtszekerheid met onze reflecterende containermarkering en signalisatie. Bestel vandaag nog en zorg voor een veilige wegomgeving voor iedereen. Signalisatie van containers en andere onverlichte obstakels om het verkeer te waarschuwen. Reflecterende markeringen volgens volgens huidige wetgeving uitgevoerd en als aanvulling hier op de juiste richting die wordt aangegeven of voor het waarschuwen van werkverkeer. Lees meer over de richtlijnen en wetgeving voor containermarkeringen.
Richtlijnen voor het markeren van onverlichte obstakels en containers
Het vergroten van de verkeersveiligheid is een cruciale zorg in heel Europa en het correct markeren en signaleren van containers speelt een belangrijke rol bij het verminderen van verkeersongevallen. In dit artikel zullen we de richtlijnen en wetgeving met betrekking tot containermarkering en signalisatie verkennen voor verschillende Europesche landen.
Door een goed begrip van de vereisten in deze landen kunnen bedrijven en wegbeheerders ervoor zorgen dat ze voldoen aan de geldende voorschriften en een veilige weg- en werkomgeving creëren. Door te voldoen aan de specifieke vereisten kunnen onnodige boetes en mogelijke verkeersrisico's worden voorkomen.
Over het algemeen worden in de meeste Europese landen reflecterende rood wit gestreepte markeringen gebruikt op alle hoeken van een obstakel of container, waardoor van alle kanten de reflectie goed zichtbaar is.


Voor Nederland zijn de richtlijnen voor het plaatsen van markeringen op containers en onverlichte obstakels beschreven in de Crow-publicatie 130. CROW-normen zijn richtlijnen en aanbevelingen die betrekking hebben op de constructie en veiligheid van openbare wegen. Hoewel ze niet juridisch bindend zijn en geen wettelijke verplichting inhouden, spelen ze een essentiële rol bij het waarborgen van de veiligheid op de weg. Een groot aantal Nederlandse gemeente heeft deze publicatie opgenomen in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
De CROW-normen zijn gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaringen, zowel in Nederland als in andere landen. Een onverlicht obstakels kan van alles zijn, waaronder een klein werkvak, steiger, afvalcontainer of bouwkeet. Het markeren van van een obstakel kan op twee manieren worden gerealiseerd:
- Het markeren van de omgeving van het obstakel volgens de richtlijnen voor maatregelen bij werk in uitvoering
- Het markeren van het obstakel zelf met reflecterende markeringsstrepen
Deze markering wordt bij voorkeur verticaal aangebracht, maar als hiervoor geen passende ruimte op het obstakel aanwezig is, mag deze ook horizontaal worden geplaatst.

De voorwaarden voor deze markeringen:
- De markering bestaat uit retro reflecterend materiaal van ten minste High Intensity Grade klasse II volgens NEN 3381
- De markering bestaat uit zes diagonaal aangebrachte vlakken, afwisselend rood en wit, van elk 141mm breed. De totale lengte is 705mm. Aan de kop van het obstakel is de markeringsstreep zo aangebracht, dat de rode vlakken:
- Bij benadering aan de linkerkant van rechtsboven naar linksonder lopen
- Bij benadering aan de rechterkant van linksboven naar rechtsonder lopen
Richtlijnen signalisatie containers België
Voor België zijn de richtlijnen opgenomen in het ministerieel besluit van 7 mei 1999. Volgens de Belgische wetgeving moeten containers die op de openbare weg geplaatst worden, voorzien zijn van afwisselende rode en witte strepen met een breedte van minstens 0,10 m, die een hoek van ongeveer 45° vormen met de verticale as van de container. Als de container niet voldoende oppervlakte heeft voor deze strepen of als ze minder dan 0,50 m hoog zijn, moet er een bord met dezelfde strepen van minstens 0,50 m hoog en een breedte vergelijkbaar met die van de container aan de container worden bevestigd.
Daarnaast moet er aan de kant waar het verkeer is toegestaan een verkeersbord D1 met een pijl onder een hoek van ongeveer 45° naar beneden worden geplaatst, samen met een oranjegeel knipperlicht erboven. Meestal wordt er aan de andere kant van de container een A31 verkeersbord (Wegwerkzaamheden) geplaatst.
De container moet zo geplaatst worden dat het verkeer slechts aan één zijde mogelijk is, en als voetgangers, fietsers en bromfietsers gedwongen zijn om de rijbaan te volgen vanwege de plaatsing van de container, is artikel 4.2., 3°, b) van toepassing. Daarnaast moet er een geel opschrift of bord met de naam en telefoonnummer van de verantwoordelijke voor de signalisatie op één van de zijkanten van de container worden aangebracht. Deze regels zijn niet van toepassing op containers die op een parkeerplaats zijn geplaatst die niet grenst aan de rijbaan en waar ze het verkeer van bestuurders en voetgangers niet hinderen.
Richtlijnen signalisatie containers Duitsland en Frankrijk
Ook in landen als Duitsland en Frankrijk bestaat de verplichte markering voor containers langs de weg. In Duitsland moeten containers op openbare plaatsen voorzien zijn van reflecterende waarschuwingsmarkeringen die uitgevoerd zijn volgens de voorschriften DIN 67520-2 en DIN 6171-1. Deze verplichting is conform § 32 lid 1 StVO. Deze markeringen zijn verplicht om de zichtbaarheid van de containers te verbeteren en weggebruikers in staat te stellen ze tijdig te vermijden. Dit geldt ook voor particulieren die containers huren voor privégebruik.