Verzamelplaats Bord

Borden pictogrammen verzamelplaats voor alle toepassingen en volgens de internationale en Europesche ISO 7010 normering.

Een ruime keuze uit materiaal en afmeting voor binnen en buiten. Een verzamelplaats pictogram kan als plat bord worden geleverd in kunststof, aluminium, Dibond of T2000 (aluminium met gevouwen rand voor plaatsing aan de wand of op een paal). De 3D en 4D uitvoeringen kunnen buiten op een paal worden geplaatst. Palen en andere bevestigingsmaterialen kunnen los worden mee besteld.


Toon meer Toon minder

In deze uitgebreide omschrijving gaan we in op alles wat u wilt en moet weten over een verzamelplaats, verzamelplaats pictogrammen en verzamelplaats borden. In noodsituaties is het van cruciaal belang dat personeel, klanten en bezoekers snel en veilig geëvacueerd kunnen worden. Een goed georganiseerde verzamelplaats speelt hierbij een essentiële rol. Het fungeert als een centrale locatie waar iedereen zich kan verzamelen en waar de hulpdiensten een overzicht hebben van de aanwezigen. Laten we eens dieper ingaan op waarom een verzamelplaats gebruikt moet worden en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een verzamelplaats?

Een verzamelplaats is een specifiek aangewezen locatie waar mensen bij elkaar verzamelen tijdens noodsituaties of evacuaties. Het is een belangrijk onderdeel van een vlucht- en evacuatieplan voor bedrijven, instellingen en organisaties. Op een verzamelplaats worden personeel, bezoekers en andere aanwezigen georganiseerd en geregistreerd om ervoor te zorgen dat iedereen in veiligheid is en snel geïdentificeerd kan worden. Het biedt een centraal punt waar hulpverleners en verantwoordelijken de situatie kunnen beoordelen en verdere instructies kunnen geven. Kortom, een verzamelplaats speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid en het welzijn van mensen in noodsituaties.

Wat is een goede verzamelplaats?

Een goede verzamelplaats is een veilige plaats! Wat in uw geval een veilige plaats is, kan van veel factoren afhangen. Dit heeft te maken met het aantal personen dat wordt verwacht op een verzamelplaats, wat de risico's van de omgeving of het incident zijn en wat de mobiliteit van de aanwezige personen is. Het bepalen van een geschikte verzamelplaats gebeurd meestal tijdens het opstellen van een risico inventarisatie & evaluatie of een evacuatieplan. Doe dit in overleg met een veiligheidskundige en / of de aanwezige bhv-ers. Hier volgen een aantal tips op een rijtje waarmee rekening moet worden houden bij het bepalen van een geschikte locatie:

  • Een ideale verzamelplaats is strategisch gelegen op een locatie die gemakkelijk bereikbaar is voor alle aanwezigen. Het is belangrijk dat de verzamelplaats voldoende afstand houdt van het gebouw om veiligheidsredenen, maar tegelijkertijd dichtbij genoeg is zodat mensen niet te ver hoeven te lopen. Op deze manier wordt een optimale balans gecreëerd tussen veiligheid en toegankelijkheid.
  • Bij het kiezen van een geschikte verzamelplaats is het essentieel om rekening te houden met de windrichting. Hierbij is het doel om te voorkomen dat de verzamelplaats een potentieel gevaar vormt in geval van rook, giftige stoffen of bluswater nevel. In Nederland en België komt de wind over het algemeen uit het zuidwesten, terwijl in Duitsland en Frankrijk de wind voornamelijk uit het westen waait.
  • Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat de gekozen verzamelplaats voldoende ruimte biedt om het beoogde aantal mensen te herbergen. Om dit eenvoudig te beoordelen, is het raadzaam om een oefening uit te voeren waarbij je daadwerkelijk de mensen op de beoogde locatie bijeenbrengt. Op deze manier kun je de capaciteit van de plek testen en ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is om iedereen comfortabel en veilig te laten verzamelen.
  • Zorg ervoor dat de gekozen verzamelplaats zich niet bevindt op de aanrijroute van hulpdiensten. Het is belangrijk dat de hulpdiensten een pand gemakkelijk en snel kunnen bereiken, zonder gehinderd te worden door de verzamelplaats. Kies de verzamelplaats op een locatie die strategisch is gepositioneerd, zodat deze geen belemmering vormt voor de toegangswegen van de hulpdiensten.
  • Wanneer u besluit om de verzamelplaats buiten uw eigen terrein te plaatsen, is het belangrijk om toestemming te vragen aan de eigenaar van het betreffende terrein. Als de gekozen locatie een openbare ruimte betreft, is het raadzaam om in overleg te treden met uw gemeente om te verifiëren of dit is toegestaan. Het verkrijgen van de benodigde goedkeuringen en vergunningen zorgt ervoor dat u in overeenstemming handelt met de geldende regelgeving en voorkomt mogelijke problemen in de toekomst
  • Bij het omgaan met personen die zelf minder zelfredzaam zijn, zoals in ziekenhuizen of verzorgingstehuizen, is het belangrijk om goed na te denken over de evacuatie procedure. In dergelijke situaties kan het efficiënt zijn om ook interne verzamelplaatsen te creëren in aangrenzende compartimenten, in plaats van iedereen tegelijk naar een externe locatie te evacueren. Dit is vooral waardevol omdat het evacueren van een grote groep mensen naar een buitenplaats veel tijd kan kosten.
  • Bij het bepalen van verzamelplaatsen is het van belang om rekening te houden met de toegankelijkheid voor mindervaliden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht hun fysieke mogelijkheden, veilig en gemakkelijk naar de verzamelplaats kan komen en er verblijven.
  • Bij een bedrijfsverzamelgebouw is het verstandig om te overleggen met andere gebruikers. Door te kijken naar de bestaande bedrijfsnoodplannen, kunt u bepalen of er al een aangewezen verzamelplaats is of dat er gezamenlijk een nieuwe verzamelplaats kan worden gecreëerd. Het is ook mogelijk om samen te werken aan een gedeelde BHV-organisatie voor het hele bedrijfsverzamelgebouw.

Is een verzamelplaats verplicht?

Er bestaat geen specifieke wettelijke verplichting voor het hebben van een verzamelplaats of een verzamelplaats bord. Het is echter voor een werkgever wel verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit te voeren, evenals een adequaat evacuatieplan op te stellen. In dit kader is een verzamelplaats een essentieel en onmisbaar onderdeel van een effectief ontruimingsplan.

Verzamelplaats pictogrammen

In de wereldwijde standaard voor pictogrammen - de ISO 7010 - zijn er verschillende pictogrammen opgenomen die gebruikt kunnen worden om een verzamelplaats aan te geven. Een algemeen pictogram verzamelplaats en aantal verzamelplaats pictogrammen voor specifieke toepassingen:

Pictogram verzamelplaats

Verzamelplaats pictogram - E007

Algemeen en meeste gebruikt pictogram voor een verzamelplaats en opgenomen als wereldwijde standaard. In de ISO 7010 wordt de betekenis van dit pictogram omschreven als: Bewust zijn van de verzamelplaats na evacuatie, die ervoor zorgt dat mensen worden geteld en gecontroleerd na het verlaten van een gebouw of terrein.


Pictogram verzamelplaats mindervaliden

Verzamelplaats mindervaliden pictogram - E024

Dit pictogram wordt gebruikt om de locatie van een tijdelijke veilige ruimte (verzamelplaats) aan te geven, waar men kan wachten op hulp bij evacuatie voor personen die geen gebruik kunnen maken van de trap bij een noodsituatie.


Pictogram schuilplaats

Schuilplaats pictogram - E021

Met dit aanduidingsbord wordt de locatie van een beschermings- of schuilplaats aangegeven. Deze specifieke verzamelplaats biedt extra bescherming tijdens natte of winterse weersomstandigheden.


Pictogram verzamelplaats schip

Scheepvaart verzamelplaats pictogram - E032

Dit pictogram geeft de verzamelplaats aan boord van een schip aan. In het Engels wordt dit ook wel als een "assembly station" of "muster station" genoemd.


Verzamelplaats borden

Onze verzamelplaats borden en stickers zijn leverbaar in verschillende kwaliteiten, uitvoeringen en prijsklassen. Bekijk zelf welke toepassing het beste past bij uw situatie. Als u advies nodig heeft over het juiste product, neem dan contact op met onze klantenservice of via onze chatfunctie. Wij helpen u graag op weg.

Verzamelplaats borden van kunststof

Kunststof en leverbaar in een groot aantal afmetingen en geschikt om te plaatsen op verschillende platte oppervlakten voor binnen en buiten.

Borden verzamelplaats Borden verzamelplaats fotoluminescerend Borden verzamelplaats haaks Borden verzamelplaats panorama

Verzamelplaats stickers

Sticker van vinyl voor binnen en buiten gebruik, leverbaar in een groot aantal afmetingen en geschikte voor vlakke en gladde ondergronden.

Stickers verzamelplaats

Verzamelplaats borden van aluminium

Platte aluminium borden gemaakt van signicolor aluminium. Stevige borden die niet alleen tegen vlakke achtergronden kunnen worden geplaatst, maar ook gebruikt kunnen worden in combinatie verschillende bevestigingsmaterialen voor het plaatsen op een paal, lantaarnpaal, aan de wand of op een hek.

Aluminium borden verzamelplaats

Verkeersbord verzamelplaats

Deze aluminium borden zijn in verschillende varianten leverbaar. Twee soorten platte borden (met en zonder de tekst "Verzamelplaats") met gevouwen rand en uitermate geschikt om te gebruiken op een paal. Er kunnen standaard palen en beugels worden meegeleverd, zodat u zelf alleen nog maar het bord hoeft te plaatsen. Met aparte beugels kunnen deze borden ook aan de muur of een hek met spijlen worden gehangen.

Verkeersbord verzamelplaats Verkeersbord verzamelplaats met tekst

Als u wilt dat de verzamelplaats borden van meerdere kanten zichtbaar zijn, kunnen we een 3D en 4D variant leveren, die beide op een paal kunnen worden geplaatst en uitermate geschikt zijn om op een open terrein te plaatsen.

Verkeersbord verzamelplaats 3D Verkeersbord verzamelplaats 3D T2000 Verkeersbord verzamelplaats 4D
Toon meer Toon minder